一足早いクリスマスプレゼント? 12月24日(火)

Veintequatro de Decembre (Martes)
 なんとまあ昨日のビジネスは無茶苦茶。ランチが超ガラガラで、ディナーも開店まで予約なし。ところがそこから怒涛のごとく、お客さんが入り込み、持ち帰りの嵐、そして予約もその後で入る始末で、月曜日としては過去最高の売り上げでした。
 怖いですよね、住宅地の恐ろしさ。ホリデーで親や子供などが戻ってくる。クリスマスにはとんでもないヘビーな食べ物を食べるから、その前日は軽めの寿司?
これで今月の売り上げは上方修正です、巧くいけば10%伸びます。しかし一昨年比では5%の減です。昨年の12月がいかに悪かったかということ。
 SONYもすごいらしい、利益が8100億円から8400億円に修正しています。すべて?スマホのカメラのセンサーのおかげ? 長崎に新しい工場を作り、関西にも開発拠点を作るそうです。今や見えないところにSONYが入っています。
 そのイメージセンサーは、作っても作っても足りないのだそうです、業界シェアが51%でトップです。

 テキサスで13歳の子供のヘアカットが気に入らないとして、父親が理髪師を3度、銃で撃つという事件が起きています。店側は無料で修正することを約束して一旦、引き上げたのですが、戻ってきて犯行に及んでいます。むかついた?

 レストランのデザイン? Open Tableが選んだ今年の店から
 Slide 1 of 21: 
  With 
    more Americans choosing to dine out less, the restaurant
    industry is becoming increasingly difficult to break into - and
    sustain.
  
  Yet hundreds of new restaurants opened in 2019 with the dream
  of filling their uniquely designed dining rooms with hungry
  guests.
  
  
    OpenTable generated a
    list of the top 20 best new restaurants of the year, based on
    ratings from OpenTable diners. 
  
  California and Pennsylvania each have four of the best new
  restaurants, followed by Illinois with three.
  
  
    
      
        Visit Insider's
      homepage for more stories.
      
    
  

  The end of the decade launched the beginning of many restaurants
  across the US, from Philadelphia to Nevada.

  The best of the bunch served up unique takes on traditional food,
  as well as innovative and experimental cuisines. They mastered
  the dining trends of the year, such as 
  sustainable cooking or 
  over-the-top desserts.

  But to find out which new restaurants really stood out, OpenTable
  researched what its users thought of their dining experiences.
  The company looked into which restaurants provided the best
  culinary experiences, the 
  coziest ambiance, the most impressive service, integration
  into the local community, and affordable prices.

  While it seems a tough task to satisfy every one of those
  expectations, these 20 mouthwatering restaurants did just that
  after opening this year.

  The restaurants are listed in alphabetical order.
Slide 3 of 21: 
  Alta Via fuses
  California wine country with the tastes of the Italian Alps.
  Named after a famous footpath through the Dolomites, Alta Via
  mixes traditional Italian cooking with modern influences,
  creating fresh and clean dishes. The team ranges from pasta pros
  to firewood fanatics.
 Slide 11 of 21: 
  Gravity
  Heights is driven by wholesome ingredients and simple
  techniques. The restaurant serves up eclectic dishes that pair
  well with beers from San Diego's thriving craft beer scene.
  Beyond the restaurant is a beer garden open to all ages, making
  it a great weekend hang out spot. 

  "Love the vibe and ambiance of Gravity Heights! The food and
  service are excellent. Definitely a top choice for a night out
  with friends," wrote KimB on OpenTable.
Slide 18 of 21: 
  Punjab Grill is
  cooking recipes that have been passed down for generations. The
  recipes are then paired with cocktails that can be sipped at the
  brightly decorated bar or in a purple dining chair. The
  restaurant treats a culinary experience as an art form, and its
  diners say it really shows. 

  "Exceptional food, cocktails, service and ambience! We had the
  Desi feast and it was wonderful. Delicately layered flavors,
  thoughtfully designed menu and all in a beautiful setting," wrote
  PrettyRicki, an OpenTable
  user.
 Slide 19 of 21: 
  Inspired by Le Select in Paris, The Select in Sandy Springs,
  Georgia, aims to create a welcoming atmosphere where diners can
  truly feel at home. The floor-to-ceiling windows definitely add
  to the atmosphere, as light floods in and illuminates the
  contemporary continental cuisine, inspired by Mediterranean flavors
  popular in Spain, the French Riviera, and Italy.
 最後の写真はSandy SpringsにあるSelectです。何かアイデアを頂戴できることはないかと思って、デコーとか内装は常に見えいます。

 昨日?東証2部に上場したカクヤスという会社。酒類の販売です。売り上げは1千億円余り、150店舗ありそのうち120店舗が首都圏に集中、ビール1本からでも無料で配達しています。効率の良い場所で稼いでいるので1時間以内の無料配達も可能なのだと知りました。ITだけじゃないんだと、知恵を絞ればまだまだ市場を開き開発することはできると、教えられました。

 
Sunshine Returns

 今日から3日だけの晴れの日です。金曜日は曇り、土日は20ー80%の雨です。いつもそうなんですが、12月の末から2月にかけては雨が多く、日曜日のゴルフが困難です。

 しばらくはお金の心配をする必要性が消えてきました。これが一番精神的に楽です。零細企業ですからね、10月とかは厳しく、個人のお金を突っ込むことも考慮しましたが、乗り越えました。AXISをやる必要もないので、レストラン業に100%集中できます。
 いくら知名度あがっても、新しい土地でビジネスを始めるとそれを軌道に乗せるには数年かかります。うちのように網で漁業をしない、1本釣りのようなビジネスをしていると余計に時間がかかります。
 この3年の間に店を去った常連さんも結構います。その多くは引退してアトランタを離れた人達です、この15-20年通ってくれた人が去るのは心苦しいし、安定した売り上げが確定できないので、大変です。
 常に新規のお客さんを取り入れていかないと店は安定しないわけですが、週一ペースで来てくれる方もジワジワ増えてきていると手ごたえを感じでいるところです。「家族で集うならTAKA」としないといけないわけです。今日は最初から大きな予約が入っています、勝負ですよ、2日連続の。

Comments

Popular posts from this blog

実録 詐欺物語

お気の毒 2月1日(水)

むかつき 5月24日(金)